Evenwijs opleidingscentrum
opleidingscentrum

Praktische informatie

Varia-dag
nn
Allergieën - Essentiële suikers - Lyme Borreliose
Tijdens een varia-dag behandelen we drie onderwerpen die min of meer met elkaar te maken hebben of elkaar aanvullen.    

Programma 14 januari
9.30 - 11.30 - Allergische klachten
11.30 - 14.00 - Essentiele suikers
14.00 - 16.00 - Ziekte van Lyme
Voor wie is deze scholing?
Deze dag is geschikt voor een ieder die geinteresseerd is in de onderwerpen.

De lesstof wordt helder en duidelijk uitgelegd zodat deze ook zonder medische basiskennis goed te volgen is.


Niveau
De informatie wordt aangeboden op HBO niveau. Uitgangspunt is de Klinische Psycho Neuro Endocrino Immunologie, kortweg kPNI. Een wetenschap die ervan uitgaat dat systemen niet los van elkaar staan maar juist interacteren.

Accreditatie
Deze variadag is (mbt de studiepunten) geaccrediteerd door de NWP en de MBOG.

Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
Themadagen Cursussen Opleidingen Evenementen Keuken activiteiten
- Training aanpassen eetgedrag
- Zieke kind
- Oerkoken
- Voeding I
- Voeding II
- Voeding III
- Praktijkvoering
- Energiewerk week
- Praktische farmacologie
- Manuele lymfedrainage I
- Manuele lymfedrainage II
- Manuele lymfedrainage III
- Epifysiologie
- Voedingscoach
- Epigenetisch therapeut I
- Epigenetisch therapeut II
- Lymfedrainage therapeut
- Piramide Ervaringsdag
- De magnesium tobbe
- Paleo Patisserie workshop
- Praktijk koken (VOE II)
- Praktijk oerkoken
Energiewerk
week
Datum: 14 januari
Tijd: 9.30 tot 16.00
Locatie: Dubbelstraat 4, Balk
Kosten: € 50,-
Inbegrepen: koffie, thee, lunch
Docent: Dorothé Lueb
Opgeven: info@evenwijs.nl
Informatie: 06-21637488
Allergische klachten
Een allergische reactie is er niet zomaar. Er moet natuurlijk een aanleiding zijn, een anti-gen (bijvoorbeeld huisstofmijten, pollen of bepaalde voedingsmiddelen) die een reactie van het immuunsysteem teweegbrengt.

Essentiële suikers
Als we kijken naar de samenstelling van het menselijk lichaam dan zien we dat we voor 57% uit water bestaan, voor 20% uit eiwitten, voor 15% uit vetten, voor 5% uit mineralen en sporenelementen, voor 2% uit sachariden en voor 1% uit vitaminen. We weten natuurlijk allang dat vitaminen, mineralen en sporenelementen noodzakelijk zijn voor ons welbevinden maar hoe zit het eigenlijk met sachariden? Sachariden, of (essentiële) suikers, zijn ingebouwd in verschillende organismen als glycoproteïnen en glycolipiden. Ook in het menselijke lichaam zijn dergelijke glycovormen ingebouwd. Uiteraard vervullen deze glycovormen tal van functies in het menselijke lichaam. We duiken in de wonderijke wereld van de essentiële suikers en ontdekken waar ze precies voor nodg zijn en welke klachten er ontstaan als ze ontbreken.

Lyme Borreliose
Lyme borreliose wordt veroorzaakt door spiraalvormige bacteriën (spirocheten) die worden overgebracht door teken die op schapen, herten, muizen en ratten voorkomen. Jaarlijks worden in NL ongeveer 1,2 miljoen mensen gebeten. 1,2 - 1,5% krijgt vervolgens Lyme-borreliose (17.000).

Primaire symptomen zijn een ronde rode plek (2,5 - 30 cm) met wit centrum, gewrichtspijn, stijfheid, onverklaarbare vermoeidheid en griepachtige symptomen. In een later stadium kunnen zelfs neuropsychiatrische of neurologische problemen ontstaan.

Dat zo'n piepklein dingetje dergelijke klachten kan veroorzaken is natuurlijk niet fijn maar wel bijzonder intrigerend. Hoe het zover heeft kunnen komen is natuurlijk één ding. Hoe je er vanaf komt is een tweede. Laten we het fenomeen lyme borreliose maar eens nader onder de loep nemen.
Voorafgaand aan een allergische reactie zorgen cellen van het immuunsysteem voor de aanmaak van Immunoglobulines, Interleucinen en andere mediatoren of weefselhormonen. Elke mediator speelt een rol in de totale reeks van gebeurtenissen. Histamine, Leucotriënen, Platelet Activating Factor, en Prostaglandines zorgen uiteindelijk voor de klinische manifestatie van een allergische reactie. Er zijn natuurlijk mensen die niet reageren op huisstof, pollen of voedingsmiddelen dus wat maakt het verschil? Welke zaken zijn van belang? Welke behandelmogelijkheden zijn er?