Evenwijs opleidingscentrum
opleidingscentrum

Praktische informatie

Blaas en Nieren
De nieren en de blaas zijn twee essentiële organen in ons lichaam. Ze zijn niet alleen de basis van ons urinestelsel, maar ze maken ook deel uit van het detoxificatiesysteem.

Samen met de lever zorgen de nieren voor het elimineren van giftige stoffen en afvalproducten en voor het aanmaken en activeren van bepaalde hormonen en vitaminen.
Themadag
Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
Thema's Cursussen Opleidingen Evenementen Diversen
TopKoken
Blaas en nieren
Topdag voeding

Sport en voeding I
Sport en voeding II
Voeding I
Voeding II
Voeding III
Lymfedrainage I
Lymfedrainage II
Lymfedrainage III
Farmacologie
Praktijkvoering
Voedingscoach
Epifysiologie I
Epifysiologie II
Epifysiologie III
Lymfedrainage therapeut
HBO beroepsopleiding ONT
ONT-aangepast programma
Piramide Ervaringsdag
Paleo Patisserie

Open dag
Alvast aan de slag
Maak er je beroep van
Klaar voor je toekomst
Studiebeurs aanvragen


* bereikbaar tijdens kantooruren
Datum: donderdag 28 mei
Tijd: 9.30 tot 16.00
Locatie: ON-LINE
Kosten: € 65,-
Docent: Dorothé Lueb
Opgeven: info@evenwijs.frl
Informatie: 06-21637488
 
 
Voor wie is deze scholing?
Deze themadag is geschikt voor (aankomend) therapeuten. De lesstof wordt helder en duidelijk uitgelegd zodat deze ook zonder medische basiskennis goed te volgen is.

ON-LINE?
Deze themadag wordt on-line via een live-stream gegeven. Via je eigen internetverbinding kun je inloggen op ons webinar-portal en de dag live volgen. Als je je tijdig opgeeft zorgen we ervoor dat je je werkboek en de handout thuisbezorgd krijgt.

Niveau

De informatie wordt aangeboden op HBO niveau.

Accreditatie
Deze themadag is (mbt de studiepunten) geaccrediteerd door de NWP en de MBOG.

Aan- en afmeldingvoorwaarden
Privacy reglement
Acute blaas en nierproblemen als gevolg van een infectie of nierstenen komen bij alle bevolkingsgroepen in elke leeftijdscategorie voor. De behandeling bestaat uit het toedienen van anti-biotica of het verkleinen en verwijderen van nierstenen.

Incontinentie, een teruglopende blaasbeheersing, kan soms acuut, soms meer chronische vormen aannemen. Een training van de bekkenbodemspieren kan deel uitmaken van een behandeling. 

Ruim 10% van de Nederlandse bevolking heeft chronische nierschade (1,7 miljoen mensen), 40% daarvan (680.000 mensen) weet dat niet. Klachten ontstaan namelijk vaak pas als de nierfunctie nog maar 30% is (cijfers: nierstichting.nl).

Diabetes en hoge bloeddruk worden gezien als de twee belangrijke oorzaken voor het ontstaan van chronische nierschade. Bovendien versterken die aandoeningen en nierschade elkaar. Nog meer cijfers: 28% van de mensen met diabetes heeft chronische nierschade en 21% van de mensen met hoge bloeddruk heeft chronische nierschade. Andere oorzaken voor nierschade zijn cystenieren en andere ziekten zoals nierbekkenontsteking. Mensen met chronische nierschade hebben een verhoogd risico op nierfalen (de nierwerking is dan minder dan 15%) en op overlijden door hart- en vaatziekten. Van alle inwoners in Nederland, hebben mensen met chronische nierschade zelfs het hoogste risico op hart- en vaatziekten. De behandeling is in eerste instantie gericht op het behoud van de nierfunctie. Later kan dialyse of transplantatie nodig zijn.
Hoog tijd dus om functie en werking van blaas en nieren eens onder een epigenetische loep te leggen. Wat is er precies aan de hand bij blaas- en nierklachten? Welke werkingsmechanismen zijn verstoort? Wat gebeurt er in blaas en nieren en wat hebben deze organen nodig om goed te kunnen functioneren? Welke macro- en micronutriënten zijn onontbeerlijk?

Aan het einde van deze dag heb je meer zicht op blaas- en nierklachten en weet je welke complementaire interventies er mogelijk zijn.