Evenwijs opleidingscentrum
opleidingscentrum

Praktische informatie

Lymfedrainage basiscursus - MLD I
module - 5 dagen


Manuele lymfedrainage (kortweg MLD) is een zacht pulserende en rustgevende massage. Het is een techniek die 'uitgevonden' is door dr Vodder en doorontwikkeld is door Asdonk en Wittlinger. In diverse klinieken wordt manuele lymfedrainage van oudsher toegepast bij de behandeling van lymfe-oedemen. In de loop van de tijd zijn hier echter veel andere toepassingen bijgekomen.
Naar het inschrijfformulier ->

Voor wie is deze cursus?

Deze basiscursus is voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. De lesstof wordt helder en duidelijk uitgelegd zodat deze ook zonder medische basiskennis goed te volgen is. Voor het volgen van deze cursus is geen vooropleiding vereist.

Aan het einde van deze cursus ben je in staat een algemene MLD lichaamsmassage uit te voeren ter ondersteuning van het parasympatische zenuwstelsel.

MLD I is de eerste module voor de opleiding tot Lymfedrainagetherapeut. Lees meer

Keuzevak
Deze opleiding (MLD I, II en III) kun je als keuzevak opnemen in je ONT op maat traject.


Docent
De lessen worden gegeven door Dorothé Lueb

Studiemateriaal
Je hoeft voor deze cursus geen boeken aan te schaffen. Je krijgt aan het begin van de cursus een reader/studiemap.

Studiebelasting
De basiscursus duurt 5 dagen. De studiebelasting beslaat ongeveer 40 uur; 12,5 uur theorie, 17,5 uur praktijk en ongeveer 10 uur zelfstudie.

Na deze module is het de bedoeling dat je veel gaat oefenen teneinde de techniek in je vingers te krijgen.
Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
Thema's Cursussen Opleidingen ONT Basis Diversen Informatie
Fermenteren
Topdag voeding
Sport en voeding I
Sport en voeding II
De kracht van ketose
Inzicht in het lymfesysteem
Voeding I
Voeding II
Voeding III
Lymfedrainage I
Lymfedrainage II
Lymfedrainage III
Gewichtsbeheersing I
Gewichtsbeheersing II
Voedingscoach
Hirudo therapeut
Voetreflexmassage
Lymfedrainage therapeut
HBO beroepsopleiding ONT
Epigenetisch M/D specialist

BrainQ ECS
BrainQ ADHD
BrainQ Level 1
Voeding I
Voeding II
Voeding III
Epifysiologie I
Epifysiologie II
Praktijkvoering
Piramide ervaring
Online Studiehuis
Kenniscentrum
Kennis partners
Therapeuten netwerk
Aan- afmelden
Meest gestelde vragen
Vrijstelling aanvragen
Studiebeurs aanvragen
Met manuele lymfedrainage stimuleer je de afvoercapaciteit van het lymfesysteem waardoor weefselvocht en afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogd worden. Kijken we naar de werking van het lymfesysteem dan valt op dat het systeem niet alleen weefselvochten, ziektekiemen en afvalstoffen uit het lichaam verwijdert maar ook spanningen en emoties. Feitelijk alle dingen die er niet in horen of  die niet meer bij je passen. Hierdoor helpt het lymfesysteem je feitelijk om (meer van) jezelf te zijn.

Manuele lymfedrainage heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel regelt basale lichaamsfuncties zoals de bloedsomloop, de ademhaling, de uitscheiding en de stofwisseling.

Lymfe drainage en massage
Het vegetatieve zenuwstelsel heeft als taak het interne milieu constant te houden en de werking van de organen aan te passen aan de situatie in de omgeving. Dit gebeurd door middel van twee regelsystemen namelijk de sympaticus en de parasympaticus.

De sympaticus zorgt voor de aanpassing van het lichaam aan inspanning en situaties van stress. De parasympaticus is verantwoordelijk voor rust, ontspanning, reiniging, opbouw en herstel.


Met manuele lymfedrainage stimuleer je juist de werking van het parasympatisch zenuwstelsel. Hierdoor werkt deze techniek ondersteunend bij verschillende ziekteprocessen. Denk hierbij aan ADHD, depressiviteit, burn-out, verslavingen, pijnklachten, ontstekingsziektebeelden, overbelaste spieren en pezen, slecht helende wonden, slechte weerstand, etc. Bovendien kun je er bijzonder mooi reinigings- en vastenkuren mee ondersteunen.

Om manuele lymfedrainage toe te passen is een gedegen kennis van het lymfe systeem en haar specifieke werking een absolute voorwaarde. Een onjuist uitgevoerde manuele lymfedrainage kan namelijk schadelijk zijn. We gaan ons tijdens deze basiscursus uitgebreid bezighouden met de werking en de anatomie van het lymfesysteem. We wisselen theorie af met praktijk. We gaan veel op elkaar oefenen want manuele lymfedrainage kun je alleen maar leren door het te doen én te ervaren.
Lymfe drainage
Datum: 26 febr t/m 1 maart 2024
Tijd: 9.30 tot 16.00
Locatie: Dubbelstraat 4, Balk
Kosten: 435 euro
Inbegrepen: koffie, thee en lunch
Informatie: info@evenwijs.nl
Man with a very big magnifying glass