Evenwijs nieuws en agenda
vraag en antwoord
Geldzaken
Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
Thema's Cursussen Opleidingen ONT modules Diversen Informatie
Gewichtsbeheersing I
Gewichtsbeheersing II
Voeding I
Voeding II
Voeding III
Lymfedrainage I
Lymfedrainage II
Lymfedrainage III
BrainQ-Level 1
Voedingscoach

Voetreflexmassage
Lymfedrainage therapeut
HBO beroepsopleiding ONT
Voedingscoach
Epifysiologie I
Epifysiologie II
Epifysiologie III
Farmacologie
Praktijkvoering
Piramide ervaring
Online Studiehuis
Kennis partners
Therapeuten netwerk
Aan- afmelden
Geldzaken

Meest gestelde vragen
Vrijstelling aanvragen
Examen informatie
Studiebeurs aanvragen

Geldzaken
Wat is een valutawijziging?
In feite is dat een prijsstelling in een andere eenheid. Als je iets in engeland besteld krijg je de prijs in ponden, bestel je iets in de VS dan volgt de dollarprijs. In alle gevallen moet je dit omrekenen naar euro's om te weten wat het precies kost.
Hoe weet ik wat een cursus kost?
Bij elke cursus staat de prijs in grammen zilver. Ook staat er een gedateerde euro prijs bij. Pas als de cursus begint kijken we naar de zilverkoers en weten we hoeveel euro de cursus kost.
Waarom zo moeilijk?
Omdat de euro, als gevolg van inflatie, steeds meer zakt in waarde kunnen we nu niet inschatten wat de toekomstige kosten zijn. Vandaar dat we (hopelijk tijdelijk) kiezen voor iets wat meer waardevast is.
Kan ik een cursus alvast betalen?
Nee, je kunt of hoeft bij ons niet meer vooruit betalen. Als je geld hebt gespaard adviseren we je hier zelf zilver of goud voor te kopen. Deze metalen blijven redelijk waardevast. Je kunt ze later altijd weer omzetten naar een andere valuta (euro's bijvoorbeeld)
Moet ik ook een aanbetaling doen?
Nee, ook aanbetalingen hebben we afgeschaft.
Ik heb al een factuur in euro's, gebeurt daar nog iets mee?
Als je al een factuur hebt gehad hebben we een deal. Dat is de prijs die we overeengekomen zijn en dat is voor nu de prijs die je gaat betalen. Maar let op: bij een inflatie van meer dan 10% (tov 6 april) passen we wel een indexering toe.
Egg

Van gulden naar euro
De gulden, onze nationale munt, is op 1 januari 2002 vervangen door de euro, een europese munteenheid. Er was sprake van een valuta wijziging. Een euro kostte in die tijd ruim twee gulden (de omwisselverhouding was 2,20371 gulden per euro). Alle artikelen werden opnieuw geprijsd. In plaats van een gulden bedrag kwam er een eurobedrag op te staan.

-> De euro als munteenheid

De euro bleek na enige tijd redelijk waardevast. De inflatie was te overzien en een aanpassing van prijzen en lonen (inflatiecorrectie) kon ongeveer eens per jaar plaatsvinden. De koopkracht werd door deze inflatiecorrectie niet aangetast (je kon ongeveer hetzelfde kopen als voorheen).

Inflatie wat is dat?

Helaas moeten we onder ogen zien dat de tijden van stabiliteit voorbij zijn. De waarde van de euro is, als gevolg van verschillende regeringsmaatregelen, dramatisch aan het zakken.

In feite zijn de spullen nog hetzelfde waard (een huis is een huis en een cursus is een cursus) maar het geld daalt in waarde. Heb je nu 1000 munteenheden (euro's bijvoorbeeld) op de bank staan dan kun je daar bepaalde zaken voor aanschaffen. Zeg een bankstel of een fijn bed met alles erop en eraan. Kom je enige tijd later, is de waarde van je munteenheden gezakt. Je kunt nu voor die 1000 eenheden alleen een bankje kopen of een eenvoudig bed. Wacht je nog langer, dan is de tegenwaarde voor die 1000 eenheden ineens een bijzettafeltje of een nachtkastje geworden. In feite is dan de boel economisch al aardig ingestort en spaargeld blijkt dan steeds minder waard. Wat wel weer fijn is aan deze situatie is, dat schulden goedkoper worden.

-> De euro zakt in waarde

We kunnen geen koffiedik kijken, maar we willen wel reëel blijven. De economie is, onder leiding van 'entiteiten die het beste met ons voor zeggen te hebben' aan het instorten en we betalen daar met z'n allen de prijs voor.

Het oude systeem
Bij Evenwijs kun je cursussen en opleidingen boeken, soms al heel ver vooruit. We hadden aan elk scholingstraject een prijskaartje in euro's hangen. Deze prijs was gebaseerd op de kosten van dat moment. Je kreeg na inschrijving een bevestiging plus een factuur. Daarmee was de deal gesloten.

Waarom het oude systeem niet meer werkt
Als wij een opleidingstraject aanbieden voor 300 euro dan is die prijs gebaseerd op de kosten die op dat moment bekend zijn. Bijvoorbeeld de stand van 1 januari. Als de cursus echter pas op 1 september gaat beginnen, kan het zijn dat de kosten veel hoger blijken doordat het geld minder waard is geworden (inflatie). Er moet in september geld bij, om te kunnen leveren wat afgesproken was. Een deal is een deal (en daar houden we ons aan) maar we gaan er dán wel failliet aan.

Van Euro naar grammen Zilver
We hebben, anticiperend op dat wat (mogelijk) nog gaat komen, besloten het beleid aan te passen.

De euro blijkt totaal niet meer waardevast, vandaar dat we kiezen voor een stabielere eenheid. Zilver blijkt door de jaren heen redelijk stabiel te blijven, het is tastbaar (je hebt daadwerkelijk iets) en het is ook betaalbaar. Je kan een gram zilver kopen voor 0,73 euro of 0,79 dollar (de stand begin april 2022).

-> We gaan van euro's naar zilver

Hoe gaat dat werken?
De prijs van een scholingstraject wordt nu in grammen Zilver vermeld. Om het makkelijk te maken zetten we er ook een euro-waarde (met een vaststellingsdatum) bij. De zilverkoers rond het moment van uitvoering (de datum waarop de cursus begint) bepaalt de uiteindelijke prijs in de dan geldende valuta.
De prijs in euro's wordt 20 kalenderdagen voor aanvang van de scholing vastgezet.

-> 20 dagen voor aanvang weten we de europrijs

Praktisch

Als je jezelf inschrijft voor een scholingstraject krijg je van ons een bevestiging dat je op de lijst staat. Ook krijg je bevestigd wat de zilverprijs van het traject is. Je krijgt nog géén factuur en hoeft ook nog niet op voorhand te betalen.

Je kunt aan de hand van de zilverkoers (klik hier) natuurlijk zelf kijken hoe de prijsontwikkeling is.

20 Kalenderdagen voor aanvang van het traject wordt de definitieve prijs in euro's bepaald. Dit doen we aan de hand van de zilverkoers van dat moment. We laten je schriftelijk weten wat de vastgestelde prijs is en pas als je dáármee akkoord gaat, hebben we een deal. Een aanbetaling is niet meer nodig en elke termijnbetaling wordt geïndexeerd.

-> pas als je akkoord gaat, hebben we een deal

Je kan na ons definitieve voorstel altijd zeggen: dat wil ik wel of dat wil ik niet. Geef je aan niet akkoord te gaan, halen we je van de lijst. Zo hebben we van beide kanten flexibiliteit.

Praktisch online
Bovenstaande is alleen van toepassing voor de op-locatie lessen. Via het online studiehuis kun je verschillende trajecten via e-learning volgen. Je betaalt de cursus als je 'm aanschaft. Je betaalt de europrijs zoals aangegeven en je kunt meteen bij de lessen.

Een webinar betaal je meteen als je je ticket koopt. Ook daar staat de prijs vermeld in euro's.
Belangrijk!

We voeren per direct een valutawijziging door

De euro wordt steeds minder waard. We kiezen daarom voor een stabielere eenheid.

Onze op-locatie prijzen staan nu vermeld in grammen zilver.

De definitieve europrijs wordt aan het begin van een traject bepaald en is afhankelijk van de zilverkoers.

Vooruit betalen is niet meer mogelijk. Elke termijnbetaling wordt geïndexeerd.Van gulden naar euro
De omzetting van gulden naar euro destijds is gepaard gegaan met een behoorlijke devaluatie van ons geld. De verwachting was dat prijzen zouden halveren. Dat wat 2 gulden kostte zou 0,90 euro gaan kosten. In veel gevallen echter werden de prijzen fors naar boven bijgesteld. Iets wat 2 gulden kostte, kostte na enige tijd 1,5 soms zelfs 2 euro.

Het geld zakt in waarde
We denken dat het leven duurder wordt maar dat klopt niet. Het geld gaat zakken in waarde waardoor je meer geld nodig hebt. In veel gevallen gaan de salarissen dan ook omhoog waardoor je koopkracht (dat wat je kan aanschaffen voor je geld) in grote lijnen hetzelfde blijft. Je betaalt meer huur maar krijgt ook meer salaris. Het gaat natuurlijk scheef lopen als het geld minder waard wordt maar je salaris gelijk blijft.

Je schulden worden goedkoper
Heb je een hypotheek (schuld) van 50.000 dan blijft dit 50.000 euro. Als je salaris (door een inflatiecorrectie) hoger is geworden kun je (in theorie) sneller aflossen. Je geld is minder waard geworden maar je schuld ook.

De prijs in zilver
Stel de cursusprijs is op 1 januari 300 euro en de prijs van zilver is 0,75 per gram, dan staat er een zilverprijs bij van 400 gram (300 gedeeld door 0,75). Die 400 gram staat vast.

Als op 1 september de zilverprijs is gestegen naar 0,80 dan hoort daar een cursusprijs bij van 320 euro (0,80x400). Is de zilverprijs op 1 september gezakt naar 0,70 dan hoort daar een cursusprijs bij van 280 euro. Het kan dus twee kanten op gaan.

Meedoen?
We zetten de europrijs 20 dagen voor aanvang van de cursus vast. Pas dan hoef je definitief te beslissen of je de cursus gaat doen.

Zilver koers?
Je kan natuurlijk zelf ook de zilver koers in de gaten houden, dan weet je ook de prijsontwikkeling. Klik hier....
Voeding Level 1