Evenwijs opleidingscentrum
opleidingscentrum

Praktische informatie

Hart- en vaatziekten
Therapeutische bijscholing
Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
Thema's Cursussen Opleidingen ONT Modules Diversen Informatie
Fermenteren
Topdag Voeding
De kracht van ketose
Inzicht in het lymfesysteem
Voeding I
Voeding II
Voeding III
Lymfedrainage I
Lymfedrainage II
Lymfedrainage III
Voedingscoach
Hirudo therapeut
Voetreflexmassage
Lymfedrainage therapeut
HBO beroepsopleiding ONT
Epigenetisch M/D specialist

BrainQ ECS
BrainQ ADHD
BrainQ Level 1
Voeding I
Voeding II
Voeding III
Farmacologie
Epifysiologie I
Epifysiologie II
Epifysiologie III
Piramide ervaring
Online Studiehuis
Kenniscentrum
Kennis partners
Therapeuten netwerk
Aan- afmelden
Meest gestelde vragen
Vrijstelling aanvragen
Studiebeurs aanvragen
Datum: zondag 2 april
Tijd: 9.30 tot 16.00 uur
Locatie: Dubbelstraat 4, Balk
Kosten: € 85,-
Inbegrepen: koffie, thee, lunch
Informatie: info@evenwijs.nl
 
Hart en bloedvaten vormen een essentieel onderdeel van ons lichaam. Gaat hier iets stuk dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben.

In 2020 blijken in Nederland in totaal 36.579 personen overleden te zijn aan hart- en vaatziekten (bron: hartstichting). 18.168 mannen en 18.411 vrouwen (1 op de 5 mannen en 1 op de 5 vrouwen). De sterfte aan hart- en vaatziekten per 100.000 personen neemt toe met de leeftijd en is in iedere leeftijdsklasse voor mannen iets groter dan voor vrouwen. Schrikbarende gegevens, zeker als je beseft dat er ook landen zijn waar hart en vaatziekten nauwelijks voorkomen.
Volgens de internetsite van volksgezondheid en zorg wordt het risico op hart- en vaatziekten door meerdere factoren bepaald die onderling met elkaar samenhangen. Leefstijlfactoren, zoals voeding, roken en bewegen, beïnvloeden het ontstaan van hart- en vaatziekten soms rechtstreeks, maar vaak via persoonsgebonden risicofactoren, zoals een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, een hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes mellitus. De vraag is natuurlijk of er sprake is van oorzaak en gevolg of dat er louter sprake is van meerdere factoren die gelijktijdig voorkomen.

Medicijnen om de vermeende risicofactoren zoals een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, een hoge bloeddruk en diabetes mellitus onder controle te krijgen worden veelvuldig ingezet. Het blijft bijzonder dat er louter medicinaal ingegrepen wordt en dat er nauwelijks gekeken wordt naar de oorzaak van hoge cholesterolspiegels, hoge bloeddruk of hoge bloedsuikerspiegels.

Tijdens deze themadag gaan we het uitgebreid hebben over hart en bloedvaten. Hoe komt het dat hart en vaten 'slijten'? Waarom gaat de bloeddruk omhoog? Of het bloed 'klonteren'? Wat is de wisselwerking tussen hart en vaten en de rest van het lichaam? Functioneert dat eigenlijk nog naar behoren? Hoe zit het met cholesterol? En met vet?

We bekijken de zaak van verschillende kanten. Welke mogelijkheden zijn er om bestaande klachten onder controle te krijgen. Welke macro- of micronutriënten heeft het lichaam nodig om er (zo snel mogelijk) weer bovenop te komen. En preventief: wat kun je doen om hart en bloedvaten in goede conditie te houden en (verdere) klachten te voorkomen. Eén ding is in ieder geval helder: als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, blijf je krijgen wat je altijd hebt gekregen

Uiteindelijk zal blijken dat een aanpassing van voeding en leefstijl (veel) meer zoden aan de dijk zet dan het louter medicinaal beperken van de risicofactoren.
Naar het inschrijfformulier ->

Voor wie is het?

Deze dag is geschikt voor geschoolde therapeuten. Medische basiskennis wordt verondersteld aanwezig te zijn.

Docent
Deze scholing wordt gegeven door
Dorothé Lueb

Niveau
De informatie wordt aangeboden op HBO niveau.

Studiemateriaal
Je hoeft voor deze studiedag geen boeken aan te schaffen. Je krijgt aan het begin van de dag een reader/studiemap

Accreditatie
Voor deze themadag is accreditatie aangevraagd bij de KTNO (K12871).
Man with a very big magnifying glass