Laat je informeren
Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
1-2 dagen 3-5 dagen 6 dagen en meer Diversen Kennis Informatie
Voeding II
Fermenteren
Topdag voeding
Terugkom dagen
Kracht van ketose
Fertiliteitsstoornissen
Voeding I
Voeding III
Praktijkvoering
Lymfedrainage I
Lymfedrainage II
Lymfedrainage III
Epifysiologie I
Epifysiologie II
Hirudo therapeut
Voetreflexmassage
Energetisch praktijkjaar
Epigenetisch M/D specialist

Puur Variatie
Piramide ervaring
Online studiehuis
Kenniscentrum
Kennis partners
Therapeuten netwerk
Aan- afmelden
Meest gestelde vragen
Vrijstelling aanvragen
Studiebeurs aanvragen

Kennisbank


Vind hieronder meer informatie in pdf-vorm.
Om het te kunnen bekijken klik je op de link.

Onderwerpen

Autisme
Bipolaire stoornis
Botten
Cellen
Cholesterol 
Cholesterol-medicatie
Cholesterol-meting
Cortisolresistentie
Diabetes II
Diabetes II-medicatie
Diabetes II-voeding
Dystonie
Fibromyalgie
Graan
Huid
Huid-hormonen
Kraakbeen
Metastaseringen
Mimicri
Ontgiften
Ontsteking
Schildklier
Seksleven I
Seksleven II

Evenwijs wil haar kennis graag met je delen. Kennis over lichamelijke en voedingstechnische zaken of kennis over specifieke ziektebeelden.

Kennis vinden we uitermate belangrijk. Inzicht in de werking van je lichaam maakt namelijk dat je mogelijk een andere keuze maakt. Een keuze gebaseert op kennis en niet op angst. Zodat je wéét waarom je iets doet of juist nalaat. Kennis, daar vaart je lichaam wel bij.
Evenwijs kenniscentrum
kenniscentrum
Virussen zijn OVERAL
Virussen zijn in vrijwel alle ecosystemen te vinden en zijn de meest voorkomende levensvorm op aarde. In zeewater tellen we maar liefst 104 (10000) tot 108 (100000000) virussen per milliliter (ml).

Bacteriën zijn ook overal
Minder voorkomend in ons milieu zijn bacteriën. Toch leven we als mens samen met verschrikkelijk veel bacteriën. De microbiota van de mens bestaat in totaal uit tien keer meer cellen dan het aantal lichaamscellen dat we hebben. Eigenlijk zijn we dus maar 10% mens en 90% micro-organisme. Zonder microben is ons leven onmogelijk (uit: Microcanon van Smit, Willemsen e.a.).

De mens is ooit de strijd aangegaan met bacteriën. Er zijn  hygiëne maatregelen genomen, het riool is uitgevonden en we hebben schoon drinkwater. Daarmee zijn met name de meest gevaarlijke bacteriën (de pest, cholera en tyfus) succesvol uit onze leefwereld gebannen.

Ziek? of niet?
Met betrekking tot bacteriën zijn er grofweg twee gedachten stromen. De eerste: bepaalde bacteriën maken ziek - als deze jongens in je systeem komen, wordt je er ziek van. We doen er dan ook alles aan om bacterie infiltraties te voorkomen.

De tweede: bacteriën hebben een bepaalde leefomgeving nodig. Is de omgeving passend, dan gaan bacteriën daarop (steeds beter) groeien. In feite zien we dat al in de darm, bij bepaalde soorten voeding gaan bepaalde bacteriën floreren. Pas je de voeding aan, gaan andere bacteriën het overnemen. Zo verdwijnen 'ziekmakende' kiemen en komen 'gezondheidsondersteunende' ervoor in de plaats.

Met betrekking tot virussen is men het ook niet persé met elkaar eens. Organisaties die vaccinaties verkopen (en een zakelijk belang hebben) hebben een andere mening dan de meer onafhankelijke partijen. Zij die een zakelijk belang hebben geven aan dat virussen in een systeem dringen en mensen ziek maken. Anderen geven aan dat virussen in een lichaam ontstaan (we hebben inderdaad virus-coderend DNA) en dat ze tot doel hebben toxinen uit een lijf te werken. Dat eruit werken gaat gepaard met snot, slijm en getrut (de symptomen die we tegenkomen bij bijvoorbeeld een lekkere griep). Wie het weet mag het zeggen, maar het is wel stof tot nadenken.

Er zijn verschillende onderzoeken geweest om te kijken hoe 'besmettelijk' bepaalde bacteriën of virussen zijn. En dan blijkt het nog wel een klus om 'gezonde' mensen te besmetten. Mensen echter die zich in een bepaalde omgeving ophouden (open riool, ratten, vervuilt drinkwater, geen zonlicht, toxische stoffen in de lucht) zijn 'besmettelijker' dan de hulpverleners die doorgaans in een ander milieu vertoeven. Dit sluit aan bij de gedachte: de omgeving bepaald.

Antibiotica als wondermiddel
Antibiotica werd decennia lang gezien als een wondermiddel. Het werd te pas (bij aan bacteriebesmetting) en te onpas (bij virale infectie of 'we weten het niet maar je moet toch iets doen' ingezet. Inmiddels zijn veel bacteriën anti-biotica resistent geworden. En die resistentie gaat ons als mens opbreken. Als we te maken krijgen met een uit de hand lopende bacteriële infectie is er geen medicinale 'oplossing'. We moeten het dan - zoals al onze voorouders sinds het begin van de evolutie - hebben van ons immuunsysteem.

De strijd...
Nu lijkt zich de mensheid te keren tegen virussen. Virussen moeten uit ons leven verdwijnen. De strijd wordt gevoerd door met name anti-bacteriële maatregelen te nemen. De strijd wordt ook gevoerd door 'vermeende besmettingsbronnen' uit de samenleving te bannen. Alsof we het hier hebben over de pest....

De strijd wordt ook gevoerd met behulp van mRNA toepassingen teneinde ons immuunsysteem te 'helpen'. Daarbij vergeten we even dat de mens en zijn immuunsysteem het al de gehele evolutie heeft weten te overleven.

Effectief?
De vraag is of de genomen maatregelen wel effectief zijn. De vraag is ook of je de strijd tegen virussen (of bacteriën) überhaupt wel kunt winnen. Wellicht is het verstandiger te accepteren dat er virussen en bacteriën bestaan, dat mensen ziek kunnen worden van een toxische belasting of bepaalde soorten straling (5G = berucht) en dat sommige mensen daar zelfs dodelijk ziek van kunnen worden.

Preventie
Het is mogelijk verstandiger op voorhand (niet als het al te laat is) zélf je systeem te versterken. Voeding speelt hier een belangrijke rol in, net zoals de aanwezigheid van voldoende vitamine C & bioflavonen, vitamine A en D (levertraan) en de aminozuren (N-acetyl) cysteïne en glycine teneinde de aanmaak van glutathion te waarborgen.

Ook is zwavel een bijzonder handig goedje. Het zorgt voor stabiliteit in je systeem. Bij een gebrek aan zwavel ga je gevoeliger worden voor aanvallen.

Qua voeding kun je dan denken aan vis of eieren. Uitwendig kun je bitterzout (magnesium-sulfaat) inzetten. Gewoon een paar schepjes in een badje en daar met je voeten in gaan zitten. Simpel.  
Onderstaande 'kortjes' geven antwoord op een bepaalde vraag
Klik op de vraag en er start een filmpje