Evenwijs opleidingscentrum
opleidingscentrum
Maagcorrectie's (bariatrie)
het afterlife..
Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
Thema's Cursussen Opleidingen Evenementen Diversen
Bijnieren
TopKoken
Fermenteren
Blaas en nieren
Topdag voeding

Sport en voeding I
Sport en voeding II
Voeding I
Voeding II
Voeding III
Lymfedrainage I
Lymfedrainage II
Lymfedrainage III
Biochemie
Farmacologie
Praktijkvoering
Voedingscoach
Epifysiologie I
Epifysiologie II
Epifysiologie III
Lymfedrainage therapeut
HBO beroepsopleiding ONT
ONT-aangepast programma
Piramide Ervaringsdag
Paleo Patisserie

Open dag
Alvast aan de slag
Maak er je beroep van
Klaar voor je toekomst
Studiebeurs aanvragen


* bereikbaar tijdens kantooruren
Een maag-darm correctie voor het terugbrengen van overgewicht is grofweg in te delen in twee soorten operaties: de restrictieve en malabsorbtieve operaties.

Bij een restrictieve ingreep wordt de hoeveelheid die je kunt eten beperkt. Zo zorgt een maagballon (D) of een maagband (B) ervoor dat je sneller verzadigd raakt omdat je maag eerder vol is.

Malabsorbtieve operaties zorgen ervoor dat het eten minder verteerd wordt. Vaak wordt in combinatie met de malabsorptie ook een restrictieve methode (A en C) ingezet. Voorbeelden zijn een mini gastric bypass, een gastric bypass of een duodenal switch (scopinario).

De gastric bypass is in principe definitief en geldt op dit moment als de standaardoperatie bij extreem overgewicht. Hij wordt in Nederland jaarlijks ruim 8.000 keer uitgevoerd.

 
In eerste instantie is het effect van bovengenoemde ingrepen is duidelijk zichtbaar. Er treed (soms een behoorlijk) gewichtsverlies op. Aangezien dat het doel is, is men daar in de regel uitermate tevreden over. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen op het eenmaal bereikte en gewenste gewicht blijft. Sommige mensen komen op een zeker moment weer in gewicht aan.

Problemen van anatomische (lekkage van naden, uitscheuren, etc.) of spijsverteringstechnische aard  (terugvloeien van gal naar de maag, dumping, diarree, misselijkheid, overgeven, onaangename winden, etc.) komen veelvuldig voor. Ze kunnen op korte termijn (infecties net na de ingreep) maar ook na verloop van tijd voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld bij een gastroplastiek, als de porties te groot worden, de (aangepaste) structuren dusdanig oprekken dat ze gaan uitscheuren.

Naar verloop van tijd gaan er ook andere zaken een rol spelen. Met name bij malabsorbtie aanpassingen gaat er iets veranderen in de vertering (als je het niet verteren kunt, kun je het ook niet opnemen). Op korte termijn levert dat gewichtsvermindering op (dat is mooi), op langere termijn echter kunnen de opgelopen tekorten voor (andere) gezondheidsklachten zorgen.


We nemen een aantal aanpassingen onder de loep. Brengen in kaart wat er gewijzigd is. Wat voor invloed het heeft op het (normale) verteringsproces. Soms veel, soms weinig. Wat de knelpunten zijn, wat de gevolgen op lange termijn zijn. Waar rekening mee te houden is. Hoe een en ander te omzeilen of te voorkomen is en hoe tekorten zijn aan te vullen. Wat functioneel is en wat geen zoden aan de dijk zet.

Aan het einde van de dag heb je voldoende handvatten om iemand met een bariatrische aanpassing te voorzien van zinvolle adviezen.

Praktische informatie

Voor wie is het?
Deze dag is geschikt voor orthomoleculair (voedingstechnisch) geschoolde therapeuten. De lesstof wordt helder en duidelijk uitgelegd. Medische basiskennis wordt verondersteld aanwezig te zijn.

Docent
Deze scholing wordt gegeven door
Dorothé Lueb


Niveau
De informatie wordt aangeboden op HBO niveau.

Studiemateriaal
Je hoeft voor deze studiedag geen boeken aan te schaffen. Je krijgt aan het begin van de dag een reader/studiemap

Accreditatie

Deze themadag is (mbt de studiepunten) geaccrediteerd door de NWP en de MBOG.
Datum: ntb
Tijd: 9.30 tot 16.00 uur
Locatie: Dubbelstraat 4, Balk
Kosten: € 65,-
Inbegrepen: koffie, thee, lunch
Opgeven: info@evenwijs.frl
Informatie: 0514-750237*
Bariatric Surgery word cloud vector made with text only