Lymfedrainage vervolg - MLD II
ONT keuzemodule
Een primair lymfoedeem uit zich meestal 'zomaar'. Vaak is de aanleiding een groeispurt (puberteit), een zwangerschap, een lange vliegreis of een ziekte of operatie waardoor er veel gevraagd wordt van het lymfesysteem. In feite is het systeem in aanleg al onvoldoende of slecht ontwikkeld waardoor de 'trigger' de druppel is die de emmer (die al tot de nok toe vol zat) doet overlopen. Het systeem krijgt het daarna niet meer voor elkaar om 'op eigen houtje' de overstroming op te ruimen en óók nog z'n normale werk te doen. Het probleem wordt hierdoor steeds groter.
Dubbelstraat 4, 8561 BC Balk
Kenmerkend van een primair lymfoedeem is dat het begint in de uiteinden; handen of voeten lopen het eerst vol. Ook is de ene zijde duidelijk meer aangedaan dan de andere zijde. Maar let op: niet elk oedeem is een lymfoedeem...
Komt een primair lymfoedeem tot uiting dan kan men het proces positief ondersteunen door voedingsmaatregelen en natuurlijk manuele lymfedrainage. Het oedeem kan door genoemde interventies teruggebracht worden naar de 'normaal'.
Tijdens deze vervolgcursus verdiepen we ons in het ontstaan en de behandeling van een primair lymfoedeem. Het verschil tussen lymfoedemen en waterrijke oedemen wordt duidelijk. We kijken naar verschillende therapeutische interventies die we, naast manuele lymfedrainage, kunnen inzetten. Op het vlak van manuele lymfedrainage komen verschillende aanvullende technieken en specifieke oedeem-grepen aan de orde. Uiteraard gaan we ook tijdens MLD II veel op elkaar oefenen.
Studiebelasting
Manuele Lymfedrainage II beslaat 5 lesdagen waarin 35 contacturen vorm krijgen. Zelfstudie bestaat uit het bestuderen van de lesstof en het uitwerken van aantekeningen. Elke lesdag wordt de reeds geleerde massagetechniek geoefend en uitgebreid met nieuwe technieken en schema's. Teneinde de techniek goed in de vingers te krijgen moet er ook thuis flink geoefend worden. Naar schatting vraagt één docentencontactdag hetzelfde aantal uren aan zelfstudie.
Het totaal aantal ECT's voor MLD II bedraagt 5 (2,5 ECT's voor de docentencontactdagen, 2,5 ECT's voor zelfstudie).
Leerdoel
Aan het einde van deze module ben je in staat een MLD lichaamsmassage uit te voeren ter ondersteuning van een primair lymfoedeem. Je bent in staat een patiënt adequaat te informeren over de do's en dont's met betrekking tot deze specifieke oedeemvorm. Ook beschik je over kennis hoe erger te voorkomen en een bestaande situatie te conserveren cq te verbeteren.
MLD II is de tweede van drie modules voor de opleiding tot Lymfedrainagetherapeut.