Evenwijs kenniscentrum
kenniscentrum
Meten & Weten
Dubbelstraat 4,  8561 BC Balk
Thema's Cursussen Opleidingen Evenementen Diversen
- Parkinson Patiëntendag
- Topdag voeding
- Fermenteren

- Schildklier
- Voeding I
- Voeding II
- Voeding III
- Farmacologie
- Gewichtsbeheersing

- Manuele lymfedrainage I
- Manuele lymfedrainage II
- Manuele lymfedrainage III
- Voedingscoach
- Voetreflexmassage
- Lymfedrainage therapeut
- Epigenetisch therapeut I
- Epigenetisch therapeut II
- Epigenetisch Therapeut III
- HBO beroepsopleiding ONT
- Piramide Ervaringsdag
- Detox driedaagse
- Paleo Patisserie
- Maak er je beroep van
- Klaar voor je toekomst

- Hulpmiddel privacywet

De meten & weten afdeling bij Evenwijs wordt begeleidt door Esther Ottevanger. Esther heeft na de Orthomoleculaire Voeding de opleiding Epigenetisch Therapeut en Epifysiologie bij Evenwijs afgerond. Ze heeft een erkend diploma MBK (medische basiskennis) en is gecertificeerd Gene Coach.

Onder het motto meten is weten en weten is veranderen kun je bij Esther terecht voor diverse onderzoeken die een bijdrage kunnen leveren aan het optimaliseren van je gezondheid.

Zo kun je bijvoorbeeld met een Persoonlijk DNA profiel inzicht krijgen in hoe je jouw eigen gezondheid en functioneren kan optimaliseren. Er zijn ook situaties denkbaar dat je juist meer wilt weten over de situatie in je darmen. Dan is een ontlastingsonderzoek handig. Of je wilt weten hoe het met je vitamine D of B12 spiegel is. Dan kan een bloed- of urinetest uitkomst bieden.

Ben je geïnteresseerd in een van deze onderzoeken en wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouzelf of voor jouw cliënten neem dan contact op met Esther via esther@evenwijs.nl
 
In het kort een selectie van de mogelijkheden:
Soort onderzoek Materiaal Kosten Bijzonderheden Resultaat
DNA onderzoek Speeksel 595,- Er wordt een afspraak gemaakt voor het bespreken van het resultaat na 5-6 weken
Gezondheidscheck    
Darm
Ontlasting 219,- Er wordt een afspraak gemaakt voor het bespreken van het resultaat na 1-2 weken
Microbioom ontlastingstest Ontlasting 317,- Er wordt een afspraak gemaakt voor het bespreken van het resultaat na 1-2 weken
Ontlasting
Ontstekingspakket
Ontlasting 197,- Er wordt een afspraak gemaakt voor het bespreken van het resultaat
na 1-2 weken
Ontlasting
Gluten pakket
Ontlasting 119,- Er wordt een afspraak gemaakt voor het bespreken van het resultaat
na 1-2 weken
B12 urinetest Ochtend urine 47,95 Het resultaat wordt opgestuurd. na 1-2 weken
Vitamine D Bloed 31,95 Het resultaat wordt opgestuurd. na 1-2 weken
DNA onderzoek

Een zeer uitgebreide analyse aan de hand van 120 geselecteerde genen (op basis van een speekseltest) geeft persoonlijke, praktische informatie over wat voor jou de meest geschikte leefstijl, voeding en beweging is.

Het lab onderzoekt genen op vormveranderingen, zogenoemde polymorfismen, waarbij een verandering in de functionaliteit van genen ontstaat. GeneCoach selecteerde alleen genen waarvan de invloed voldoende is bewezen op basis van wetenschappelijke literatuur.
Gezondheidscheck Darm - Basis

Met behulp van een ontlastingsonderzoek kun je zicht krijgen op de situatie in je darmen. Zitten er schimmels of parasieten in? Hoe is de samenstelling van je flora? Wat is de kwaliteit van de afweer in je darmen?

Via de gezondheidscheck darm krijg je een microbiologische analyse van de aerobe en anaerobe hoofdkiemen en van schimmels en gisten (Candida albicans en Candida spp.). Ook wordt een kwantitatieve bepaling gedaan van de gistingsresiduen. Daarnaast wordt gekeken naar α-1-antitrypsine, calprotectine, galzuren, pancreas-elastase en secretoir IgA.

De gezondheidscheck darm wordt uitgevoerd in een Europees lab. De kosten van het onderzoek: 219 euro. De resultaten worden in een persoonlijk consult toegelicht. Dit consult is bij de prijs inbegrepen.

Je krijgt inzicht in de factoren die je breinprestaties beïnvloeden, waaronder de genetische stressgevoeligheid en de invloed daarvan op breinprestaties zoals geheugen, en breinherstelcapaciteit. Je krijgt zicht op factoren die je fysieke prestaties beïnvloeden, waaronder de genetische spiersamenstelling, hartcapaciteit en welke trainingsvorm het best bij uw genetische samenstelling aansluit. Je krijgt helderheid over belangrijke herstelfactoren, zoals ontstekingsgevoeligheid, oxidatieve stress en de ontgiftingscapaciteit met betrekking tot hormonen, medicatie, zware metalen en tal van toxinen. Je krijgt inzicht in de invloed van diverse leefstijlfactoren, waaronder cafeïne gevoeligheid, lactose tolerantie, gluten tolerantie alcohol verdraagzaamheid en de mate van verslavingsgevoeligheid voor nicotine. Het onderzoek geeft inzicht in de invloed, verdraagzaamheid en de persoonlijke optimale voedingssamenstelling van macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten. Je krijgt inzicht in de invloed, verdraagzaamheid en uw optimale voedingssamenstelling van micronutriënten: verschillende vitaminen en mineralen waaronder vitamine D, B12, B6, ijzer en selenium.

Het DNA wordt onderzocht in een Europees Laboratorium. De kosten van het onderzoek: 595 euro. De rapportage vindt in het Engels plaats en wordt aangeleverd in een pdf. De resultaten worden in een persoonlijk consult toegelicht. Dit consult is bij de prijs inbegrepen.
Ontlastingsonderzoek - Specifiek
Er zijn situaties dat een basisanalyse te weinig inzicht geeft. Ook meer specifieke zaken kunnen worden onderzocht.

Binnen het Ontstekingspakket worden pH, vetvertering, zetmeel, Calprotectine, Occult bloed, Transferrine, Lactoferrine, TNF-a en Beta-defensine 2 onderzocht. De kosten: 197 euro. De resultaten worden in een kort persoonlijk consult toegelicht. Dit consult is bij de prijs inbegrepen.

Met een Gluten pakket worden pH, vetvertering, zetmeel, sIgA, anti-ht-transglutaminase en Anti-giadine sIgA onderzocht. Kosten: 119 euro. De resultaten worden in een kort persoonlijk consult toegelicht. Dit consult is bij de prijs inbegrepen.
Monsterafname
Afhankelijk van het soort onderzoek kun je direct het monster afgeven (bloed, speeksel, urine) of later thuis 'produceren' (ontlasting, urine).
Resultaten
De resultaten worden (tenzij anders vermeld) in een persoonlijk consult met je besproken zodra ze binnen zijn.

Bij de kosten van het onderzoek is het doorspreken van het resultaat inbegrepen.
Optimaliseer je gezondheid
Diverse onderzoeken die een bijdrage kunnen leveren aan het optimaliseren van je gezondheid.
Begeleiding
De meten & weten afdeling wordt begeleidt door Esther Ottevanger.
Wil je meer weten over de mogelijkheden neem dan contact op met Esther via esther@evenwijs.nl

Microbioom Ontlastingstest
Bij een microbioom ontlastingsonderzoek wordt gekeken naar de flora met behulp van genome sequencing. Het microbioom is de parapluterm voor alle microben die op en in ons lijf leven.

Pas de laatste jaren is door nieuwe genetische technieken veel duidelijk geworden over de micro-organismen die in onze darmen huizen. Voordien konden onderzoekers alleen de bacteriën die zich in het laboratoriumbakje lieten kweken goed analyseren. De grote diversiteit kan nu in kaart gebracht worden aan de hand van stukjes DNA die uniek zijn per soort. Zo zijn er meer dan duizend verschillende soorten darmbacteriën geïdentificeerd, waarvan de meeste behoren tot vijf bacteriële groepen: de Firmicutes, de Bacteroidetes, de Proteobacteria, de Actinobacteria en de Verrucomicrobia.

De bacteriën die in onze darmen zitten, komen niet los in de natuur voor. Dat is geen toeval, want deze bacteriën zijn speciaal getraind om ons tot dienst te zijn. Dat is het resultaat van miljoenen jaren co-evolutie tussen gastheer en bacteriën. We worden nagenoeg steriel geboren en krijgen onze darmflora van onze moeder. Welke soorten zich handhaven, hangt af van het genenpakket dat je half van je vader en half van je moeder krijgt. Zo krijgt iedereen zijn eigen persoonlijke microbiota en dat blijft ook grotendeels zo gedurende je hele leven. Elk soort microbioom vraagt om bepaalde soorten voeding; zo is de een meer gebaat bij vezels en de ander meer bij eiwitten of vetten. Een microbioom onderzoek geeft duidelijkheid.

Kosten: 317 euro. De resultaten worden in een persoonlijk consult toegelicht. Dit consult is bij de prijs inbegrepen.