De modules Epifysiologie geven je inzicht in verschillende lichamelijk en emotioneel geestelijke processen waardoor je in staat bent een gerichte interventie in te zetten ter bevordering van de gezondheid of ter preventie van ziekte. Het tweede jaar vormt een verdieping van de stof behandeld in het eerste jaar.
Thema's jaar II 19 Bindweefsel - communicatie en regulatie 20 Bewegingsapparaat - spieren en gewrichten 21 Regelsystemen III - feedback systemen 22 Lymfe en Nieren - degeneratie en klachten 23 Endocrinologie I - hypofyse en bijnieren 24 Endocrinologie II - geslachtshormonen 25 Biochemische farmacologie 26 Huid en Luchtwegen - interacties 27 Neurologie I - neurotransmitter overdracht 28 Neurologie II - ziektebeelden 29 Chronische pijn - associatie en interactie 30 Immunologie III - acute ontstekingen 31 Immunologie IV - laaggradige ontstekingen 32 Therapeutische interventies II 33 Ruimte innemende processen I 34 Ruimte innemende processen II 35 De evolutie van ziekte 35 Examendag
opleidingscentrum
Epifysiologie® II
ONT basismodule - 18 dagen
Naar het inschrijfformulier -> Voor wie is het? Deze module is voor een ieder die zich therapeutisch bezighoudt met ziekte en gezondheid.
Voor deelname aan het tweede jaar is een diploma/getuigschrift Epifysiologie I vereist.
Docenten Deze module wordt gegeven door Dorothé Lueb (hoofddocent) Met gastlessen van: Natascha Bos en Roelie Koopman.
Lesdata Epifysiologie II beslaat 18 lesdagen en alle lessen worden op locatie in Balk gegeven.
Data jaar 2 start januari 2025: 17 en 18 januari, 21 en 22 februari, 28 en 29 maart, 2 en 3 mei, 13 en 14 juni, 5 en 6 september, 10 en 11 oktober, 7 en 8 november, 12 en 13 december,
Studiepunten Het aantal te behalen studiepunten en studiebelastingsuren wordt uitgedrukt in ECT's. Het vervolgjaar epifysiologie® staat voor 60 ECT's.
ECT berekening Bij de ECT berekening wordt uitgegaan van van het volgende: a) voorafgaand aan de studie weet je helemaal niets; b) na bestudering beheers je de stof volledig en c) kun je de stof op het niveau van de docent ook reproduceren.
De uiteindelijke studiebelasting is niet alleen afhankelijk van je persoonlijke inzet en capaciteiten maar ook van het te bereiken doel (wat wil je ermee?).
Studiebelasting Elk jaar beslaat 18 lesdagen waarin 126 contacturen vorm krijgen. De studiebelasting behelst naast het bijwonen van de colleges, het bestuderen van de werkboeken en het uitwerken van aantekeningen, het lezen van onderzoeken en literatuur (deels in het Engels). In het tweede jaar werk je aan praktijkopdrachten en een presentatie. Daarnaast is het de bedoeling dat je praktijk ervaring opdoet door het daadwerkelijk inzetten en uitwerken van een aantal protocollen.
Het aantal ECT’s, inclusief opdrachten, intercollegiaal overleg, buitenschoolse en vakoverstijgende activiteiten en toetsingsmomenten bedraagt 55 per jaar. Bekijk hier de leerdoelen per lesblok.
Examinering Gedurende het studiejaar wordt de kennis op een speelse wijze getoetst aan de hand van verschillende praktijkvraagstukken. Elk studiejaar wordt afgesloten met een theorie examen. Het tweede studiejaar wordt bovendien afgesloten met een praktijk examen. Indien je zakt voor het examen wordt de mogelijkheid geboden tot een herkansing.
Er is een aanwezigheidsplicht. Je krijgt per jaar een deelnamecertificaat als je minimaal 90% aanwezig was en alle opdrachten en examens hebt gehaald.
Klaar voor de toekomst Als je jezelf wilt aansluiten bij een beroepsvereniging dan dien je te voldoen aan de eisen van desbetreffende beroepsvereniging. In ieder geval kun je (moet je) de Medische Basisvakken volgen. Deze dienen CPION/SNRO/PLATO geaccrediteerd met 40 ECT's. De medische basisvakken kun je bij diverse instituten volgen (bijvoorbeeld bij bij Conamore).
Als je je bijvoorbeeld wilt aansluiten bij NWP of de MBOG dan vragen zij ook van je dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt. In feite stellen zij een vierjarige opleiding op HBO niveau met voldoende ECT's als eis. Evenwijs heeft een modulair opgezette opleiding die daarin voorziet. Beroepsopleiding Deze module maakt deel uit van de beroepsopleiding tot orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut. Een schematisch overzicht bekijk je hier