Epifysiologie I - thuismodule
Dubbelstraat 4, 8561 BC Balk
ONT Basismodule
Cellen vormen de basis van al wat leeft. Ze hebben het vermogen om stoffen om te vormen (stofwisseling), te groeien en zichzelf voort te planten. In het DNA liggen alle erfelijke eigenschappen opgeslagen. Genetica is de wetenschap die erfelijkheid probeert te beschrijven en te verklaren. Epigenetica daarentegen houdt zich bezig met de aansturing van het DNA door ‘boven de genen’ staande factoren. In feite zijn dit alle factoren in de ruime omgeving van de genen die in staat zijn genetische processen te beïnvloeden.
Factoren als voeding, beweging of emoties brengen processen op gang die een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van gezondheid maar ook aan het ontstaan van ziekte.
Uitgangspunt van de modules Epifysiologie is de interactie tussen fysiologische, psychologische, neurologische, endocrinologische en immunologische processen. Geen enkel systeem staat op zichzelf en een verstoring op het ene niveau geeft altijd veranderingen op een ander niveau. Zo heeft een activatie van het immuunsysteem als gevolg van een virale belasting invloed op het hormonale systeem én op de psyche. Bij een stevige griep heb je geen zin om te bewegen en je stemming zakt ook onder niveau (je wordt er meestal niet gezelliger van).
Soms kun je of moet je zaken (laten) onderzoeken. Daar waar dit van toepassing en zinvol is zal dat worden behandeld tijdens de lessen.
Elke ziekte, aandoening of klacht kent een lichamelijke component (die bijvoorbeeld te maken kan hebben met de voedingsituatie) én een geestelijk-emotionele component (die bijvoorbeeld te maken kan hebben met grenzen stellen). De nadruk ligt tijdens deze module bij de lichamelijke component maar we nemen de geestelijk-emotionele component zeker ook mee.
De modules Epifysiologie geven je inzicht in verschillende lichamelijk en emotioneel geestelijke processen waardoor je in staat bent een gerichte interventie in te zetten ter bevordering van de gezondheid of ter preventie van ziekte.
Thema's epifysiologie® I
1 Evolutie- en devolutie - ons DNA aan het werk
2 Fyto- en antinutriënten - immuunactivatoren
3 Energieproductie I - mitochondriale processen
4 Regelsytemen I - glucose- en pH regulatie
5 Spijsvertering I - werking en interacties
6 Spijsvertering II - onderzoek en ziektebeelden
7 Ontgiftingssystemen - fase I, II en III
8 Regelsystemen II - water- en zuurstofregulatie
9 Energieproductie II - de schildklier
10 Immunologie I - aangeboren, TH1, TH2, TH17
11 Immunologie II - allergieën en auto-immuunprocessen
12 Natuurgeneeskundige basisprincipes
13 Het kind - ontwikkeling prenataal
14 Het kind - postnataal en klachten
15 Hersendelen en ontwikkeling - gedrag als signaal
16 Communicatie vaardigheden - anamnese
17 Psyche, ziekte en emotie
18 Profielbepaling
Studiebelasting
Epifysiologie® I beslaat 18 lesdagen die vorm krijgen door middel van videolessen. Deze zelfstudie bestaat uit het kijken van de video's, bestuderen van de teksten, uitwerken van aantekeningen en het lezen van onderzoeken en literatuur (deels in het engels).
In het eerste jaar maak je een review en werk je aan een praktijkopdracht. Daarnaast is het de bedoeling dat je praktijk ervaring opdoet door het daadwerkelijk inzetten en uitwerken van een aantal protocollen en het volgen van een praktijkdag op locatie.
Het totaal aantal ECT's voor het eerste jaar, inclusief opdrachten, verslagen, intercollegiaal overleg, vakoverstijgende activiteiten en toetsingsmomenten bedraagt 55. De leerdoelen per lesblok bekijk je hier.
Praktijkdag
Onderdeel van Epifysiologie® I is een therapeutische praktijkdag op locatie in Balk. Deze kun je op elk gewenst moment volgen; voor je begint met je studie, tussendoor of achteraf. Deze praktijkdag is optioneel. Als je echter gaat voor een ONT vinkje, dan is deze dag verplicht. Je geeft jezelf apart op voor deze dag. De data staan in de agenda.
Wat gaan we doen? Aan het begin van de therapeutische praktijkdag is ruimte voor het stellen van vragen over de stof. Daarna gaan we aan de slag met het behandelen van geestelijk-emotionele conflicten (trauma's, blokkades). Daarvoor krijg je verschillende praktische technieken aangereikt die we ook met elkaar gaan oefenen.
Tip: bij het tweede jaar hoort een natuurgeneeskundige praktijkdag. Je kunt ook deze op elk moment in je studietraject volgen.
Toetsing en examen
Gedurende het volgen van de videolessen wordt je kennis op een speelse wijze getoetst. Bij elke videoles hoort een quiz cq kennistoets die je direct kunt maken.
Epifysiologie® I wordt afgesloten met een theorie examen. De examendata staan in de agenda. Op de examendag krijg je om 9:00 uur de vragen toegestuurd. Vóór 17:00 uur lever je de antwoorden in.
Beroepsopleiding
Deze module maakt deel uit van de beroepsopleiding tot Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut (ONT). Een schematisch overzicht bekijk je hier
--->Naar het e-learning overzicht